Macin varmuuskopiointi – helpoimmat vinkit tärkeimpien tiedostojen tallennukseen

Kohtaamme mcarella päivittäin asiakkaita, jotka tuovat Macinsa huoltoon, mutta varmuuskopiota ei olla otettu vähään aikaan tai pahimmassa tapauksessa varmuuskopiointi on jäänyt kokonaan ottamatta. Ikävimpiä tapauksia ovat olleet ne, joissa tallennusmuisti on vaurioitunut niin pahasti, ettei sieltä pystytä enää lukemaan tietoja. 

Varmuuskopiointi on siis erittäin tärkeää, koska ilman varmuuskopioita saatat pahimmassa tapauksessa menettää vuosien työn silmän räpäyksessä. Miten varmuuskopioit Maciltasi?

 

Time Machine

Time Machine -ohjelman kuvake

On monia tapoja pitää koneen sisältö tallessa nykypäivänä, mutta paras tapa pitää tietokoneen tiedot on käyttää

jokaisessa Applen tietokoneessa valmiiksi asennettua Time Machine -ohjelmaa. Tuo on ylivoimaisesti helpoin ja nopein tapa ottaa varmuuskopiot koko Macilta talteen erilliselle medialle, kuten ulkoiselle kovalevylle. Time Machine -ohjelman käyttöönotto on todella helppoa ja kun sen kerran on ottanut käyttöön, hoitaa ohjelma varmuuskopioinnit automaattisesti erillisen median ollessa kytkettynä koneeseen.

 

Vinkit Time Machinen käyttöönottoon:

Mikäli sinulla ei ole vielä ulkoista kiintolevyä, niin ensimmäinen vaihe on hankkia sellainen.

Liitä ulkoinen kiintolevy Maciisi ja klikkaa auki järjestelmäasetuksista Time Machine -asetukset.

Valitse ulkoinen kiintolevysi ”valitse varmuuskopiolevy” -kohdasta ja klikkaa myös ruksi ”varmuuskopioi   automaattisesti” -kohtaan, jolloin varmuuskopiointi tapahtuu jatkossa itse, kun ulkoinen kiintolevy on kiinni koneessasi.

mcare tarjoaa myös avaimet käteen -palvelun, jolla saat Macillesi ulkoisen kovalevyn ja sen Time Machine käyttövalmiiksi asennettuna tietokoneellesi.

 

Time Mahine -ohjelman käyttöönotto

iCloud

iCloud -kuvake.

Tiedostot on hyvä olla myös toisaallakin ja Applen laitteiden osalta tähän varmuuskopiointiin hyvä vaihtoehto on iCloud -pilvipalvelu. iCloud on vakiona kaikissa Applen laitteissa ja tiedostojen tallessa pitämisen ohella myös niiden jakaminen ja käyttäminen on kätevää. Kun olet kirjautunut iCloudiin Macillasi, niin iCloud Drive -asetuksen avulla esimerkiksi tietokoneesi koko työpöytä sisältöineen menee talteen pilvipalveluun automaattisesti. 

iCloudiin saat myös varastoitua kuvat, yhteystiedot ja kalenterimerkinnät. Tietokoneesi ohjelmat eivät tallennu iCloud Driveen, vaan tällöin on käytettävä Time Machinea. 

 

Vinkit iCloud:n käyttöönottoon:

Jos et ole vielä kirjautunut iCloudiin Macillasi, niin tee se menemällä koneen järjestelmäasetuksiin ja valitse sieltä iCloud -kuvake.

Kirjauduttuasi saat valittua helposti sarakkeelta ne asiat, mitkä haluat iCloudiin menevän.

iCloudin ilmainen tilaus sisältää vain 5 gigatavua, joten kannattaa päivittää se isompaan, jotta kaikki tiedostot mahtuvat. Eurolla kuukaudessa saa jo 45 gigatavua lisää, joten lisätila on erittäin hyvä investointi.

iCloudista on eniten hyötyä, kun klikkaat iCloud Driven päälle, jolloin saat mm. työpöydän sisällön tallentuvan pilveen ja kaikki tiedot ovat turvassa.

Mikä parasta, iCloud:n avulla tiedostosi kulkevat mukana kaikissa Apple-laitteissasi. Pääset esimerkiksi kätevästi käsiksi Macisi työpöytään iPhonellasi.

 

iCloud Driven näkymä eri Apple-laitteilla.