Nestevahinko laitteessa – onko mitään enää tehtävissä?

Kahvi, mehu, limu, vesi sekä lukemattomat muut nesteet ovat ikävä vitsaus elektroniikkalaitteille ja voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa laitteellesi. Pahimmillaan nestevahinko voi aiheuttaa tietokoneesi tai älypuhelimesi komponenteille hapettumista ja laite voi päätyä korjauskelvottomaksi. Mikäli laitteita ei ole varmuuskopioitu mihinkään, voivat laitteilla olevat datat myös olla menetetty lopullisesti.

Onko peli lopullisesti menetetty, kun nestevahinko tapahtuu ja miten kannattaa sen tapahtuessa toimia?

 

Aamukahvit MacBookin näppäimistölle

 

Suurin yksittäinen syy, miksi tietokoneille käy nestevahinkoja on se, että koneen näppäimistölle kaatuu kiireessä aamulla kahvit tai viinit illanvieton yhteydessä. Neste vahingoittaa koneita erittäin tapauskohtaisesti ja joskus kone voi vielä toimiakin normaalisti pitkän aikaa ennen ongelmia, mutta suurimmassa osassa tapauksista kone sammuu eikä lähde enää käyntiin.

 

Tietokoneesi voi olla kuitenkin vielä pelastettavissa. Alle kootut vinkit ohjeistavat, miten toimia nestevahingon sattuessa:

Tämä tilanne saattaa olla monelle tuttu. Kuva: Techsave

 

  • Sulje koneesta virta välittömästi sen saadessa edes pienikin määrä nestettä. Neste ja sähkö yhdessä voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa ja myös turvallisuusriskin käyttäjälle sekä ympäristölle. 

 

  • Pyyhi tietokoneelta kaikki neste, mikä pyyhittävissä ja asettele kone sellaiseen asentoon, että sen sisältä valuisi sinne päässyt neste mahdollisimman tehokkaasti pois.

 

  • Toimita kastunut tietokone mcarelle mahdollisimman pian! Mitä nopeammin kone saadaan ammattilaisten käsiin, sitä paremmaksi mahdollisuudet kasvavat sen pelastamiseksi.

 

 

Vihreämpi Techsave-käsittely

 

Kastunut tietokone voidaan pelastaa ympäristöystävällisestikin kokonaan osia vaihtamatta. Monesti eri huoltoyritykset toteavat koneen osien olevan käyttökelvottomia, koska komponentit ovat hapettuneita. Osia siis vaihdetaan hyvin tiheään tahtiin, vaikka olisi myös ratkaisu, joka on:

Kuva: Techsave

Edullisempi

Ympäristöystävällisempi

Nopeampi

 

Kyseessä on mcare Oy:n Suomessa ainoana tarjoama tietokoneiden ja älylaitteiden puhdistuspalvelu, jossa laitteet pystytään puhdistamaan yhteistyökumppanimme, Techsaven laitteistolla täysin vaurioittamatta niiden herkkiä komponentteja. Meidän tilastojemme mukaan noin 82 prosenttia tähän asti Techsave-käsitellyistä 15000 laitteesta on saatu korjattua. Hinta on myös todella edullinen, vain 199 euroa, kun monesti esimerkiksi Macbookin korjauskustannukset nestevahinkoisessa koneessa nousevat satoihin euroihin.

 

 

Techsave-käsittelyn muut hyödyt

 

Huollossa arvioidaan alustavasti, että onko Techsave-käsittely kannattavaa ennen kuin se suoritetaan.

mcare ja Techsave myöntävät käsittelylle 2 vuoden takuun, kun esimerkiksi normaalien vaihdettavien varaosien takuu on yleensä 3 kuukautta.

Laitteilla olevat tiedot säilyvät useimmissa tapauksissa.

Myös puhelimia saadaan monesti pelastettua. Hyvin usein nestevaurioinen iPhone ei enää käynnisty ja lomakuvat ovat vain laitteessa, jolloin on iso helpotus, kun puhelin jälleen käynnistyy käsittelyn jälkeen.

Mikäli puhdistus epäonnistuu, niin mcare tarjoaa kirjallisen kustannusarvion vakuutusyhtiölle veloituksetta (normaalisti 89 euroa).