Hyvä tietää
Apple-vinkit ja vihjeet
Blogi

Oikeat toimintatavat takaavat litiumakulle pitkän iän

2.12.2016

Litiumakku on monen sähkölaitteen sydän. Tämä artikkeli kertoo, kuinka käytät ja hoidat litiumakkua turvallisesti niin, että se säilyttää kapasiteettinsa parhaiten.

Kaikki kannettavat sähkölaitteet tarvitsevat voimanlähteekseen akun. Nykyään suosituin akkuteknologia perustuu litiumiin ja sen eri sovelluksiin.

Litiumia ei esiinny luonnossa sellaisenaan, vaan sitä saadaan joko suolajärvien alusvesistä haihduttamalla tai muista louhituista mineraaleista erottelemalla. Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, jolla on omaa litiumtuotantoa.

Halvalla ei saa hyvää

Litium on natriumin tavoin veden kanssa erittäin voimakkaasti – jopa räjähdysmäisesti – reagoiva alkuaine, joten laadukas tuotantoprosessi varmistaa myös laadukkaan lopputuotteen.

Halpavalmistajat ja tuoteväärentäjät eivät ymmärrettävästi panosta laaduntarkkailuun ja sitä kautta käyttöturvallisuuteen siinä mittakaavassa kuin tunnetut valmistajat. Tästä syystä on syytä pyrkiä välttämään halvemman hinnan houkutusta ja olla asentamatta tai asennuttamatta merkkilaitteeseensa muita kuin laitevalmistajan omia alkuperäisiä akkuja.

Juuri tuo mahdollisesti heikon valmistusprosessin aikana akkuun jäävä vesi tai kosteus on erittäin haitallista akulle ja sen toiminnalle, ja voi räjähdysvaaran vuoksi olla jopa todella vaarallista.

Moni on varmasti joskus nähnyt ilmapallon lailla pullistelevan ja turvonneen kännykän tai kannettavan tietokoneen akun. Useimmiten kyseessä on tällöin juuri jonkin halpavalmistajan heikkolaatuinen tuote. Laadukas akkukin saattaa toki turvota elinkaaren lopussa, sitten kun sen ”kilometrit ovat tulleet täyteen”. Akkuihin on siis jo valmistusvaiheessa jätetty hieman ”turpoamisvaraa”, juuri tuon räjähdysvaaran välttämiseksi.

Turvonnut akku on turvallisuusriski

Turvonnutta akkua tulee aina käsitellä äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Varminta olisikin tällöin poistaa laite välittömästi käytöstä ja toimittaa laite valtuutetun huoltoliikkeen tarkistettavaksi, jossa vioittunut akku voidaan kierrättää ja toimittaa asianmukaisesti jatkokäsiteltäväksi ja kierrätettäväksi.

Turvonnutta akkua ei tule missään nimessä itse poistaa laitteesta, tai yrittää korjata taikka purkaa. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa etenkin silloin jos akussa näkyy painaumia, naarmuja, kolhuja tai viiltoja, sillä pelkästään jopa jo ihon kosteus saattaa riittää kemiallisen reaktion aikaan saamiseksi.

Litium palaa erittäin korkealla lämpötilalla ja aiheuttaa siten iholle osuessaan takuuvarman kolmannen asteen palovamman, joka ulottuu kaikkien ihokerrosten läpi ja mahdollisesti myös syvempiin kudoksiin. Palavasta akusta vapautuu samalla myös fluoriyhdistekaasuja, jotka ovat haitallisia hengitettyinä ja voivat aiheuttaa hengenahdistusta ja pahoinvointia.

Oikealla käytöllä lisää ikää

Litiumakun käyttöikä on tyypillisesti noin 1000 lataussykliä. Ajaksi muutettuna tämä tarkoittaa normaalikäytössä – luonnollisesti hieman laitteesta riippuen – noin 3-5 vuotta, mikäli laitetta ladataan päivän parin välein.

Yhden lataussyklin määritelmä on yksinkertainen, muttei välttämättä aivan itsestään selvä. Yhdellä lataussyklillä tarkoitetaan sitä, kun akusta on kertaalleen purettu 100 % sen kapasiteetista, mutta ei siis kuitenkaan välttämättä ”kertaheitolla”.

Eli jos täyteen ladattua akkua puretaan yhtenä päivänä 75 % ja ladataan sitten täyteen, ei lataussykli vielä täyty. Mutta mikäli samaa akkua puretaan seuraavana päivänä 25 %, tulee näistä yhteensä 100 % ja siten yksi lataussykli täyteen.

Lämpö tuhoaa litiumakun

Laadukkaiden akkujen ja latureiden latauselektroniikka pitää huolen esimerkiksi siitä, että latausvirta ja -jännite ovat aina oikeita kullekin akulle ja laitteelle, eikä ylilataamista pääse tapahtumaan. Elektroniikka valvoo myös akun lämpötilaa.

Lämpötila onkin ehkä kaikkein tärkein akun elinikään ja kapasiteettiin vaikuttava tekijä.

Litiumakun suositeltava käyttölämpötila on välillä 0-35 °C. Tätä kylmemmässä akun kapasiteetti saattaa heikentyä hetkellisesti, mutta yli 35 °C lämpötila vahingoittaa akkua pysyvästi.

On normaalia että laite ja akku lämpenevät ladattaessa jonkin verran, mutta koska ylimääräinen lämpö vahingoittaa akkua, tulee esimerkiksi laitteen jatkuvaa roikottamista laturissa välttää. Samasta syystä tiukat ja peittävät suojakuoret kannattaa poistaa laitteesta ennen lataamista.

Litiumakku tykkää treenistä

Akku on kuten lihas, eli sille tekee hyvää olla ”liikkeessä”. Niinpä akkua kannattaakin mieluummin latailla pieninä pyrähdyksinä pitkin päivää käyttötarpeen mukaan, sen sijaan että jättäisi sen aina päivästä toiseen lataukseen koko yöksi.

Akun kapasiteetti säilyy pisimpään, kun sen varaus pysyttelee 40-80 % välissä. Vanhoja nikkeliakkuja riivannut ”muisti-ilmiö” ei onneksi koske litiumakkuja. Niinpä ei ole mitään syytä miksi litiumakku tulisi päästää tyhjäksi aina ennen täyteen lataamista.

Itse asiassa tyhjäksi purkamista on syytä jopa välttää, sillä sekin lyhentää akun käyttöikää, kuten jatkuva lataaminenkin.

Tästä huolimatta akun voi huoletta päästää tyhjäksi esimerkiksi kerran kuukaudessa ja ladata tämän jälkeen taas täyteen, koska tällöin akun latauselektroniikka kalibroituu näyttämään jälleen todellista varaustilaa. Koska akun kapasiteetti siis iän myötä heikkenee, on kalibrointi silloin tällöin paikallaan.

Mikäli aiot ottaa laitteesi pois käytöstä pidemmäksi aikaa älä lataa akkua täyteen, vaan noin 50 % varaukseen. Tämän jälkeen on hyvä tehdä ns. ylläpitolataus 50 %:iin aina puolen vuoden välein.

Käyttämällä vain tunnettujen valmistajien latureita, välttämällä tuntemattomien valmistajien ns. piraattiakkuja ja liian suuria käyttölämpötiloja, varmistat laitteesi toimivuuden koko sen eliniän ajan.

 

Lue myös piraattivalmistajien halpoja latureita ja Applen alkuperäisiä latureita vertaileva seuraava blogiartikkelimme otsikolla ”Halpa Macbook-laturi vs. alkuperäinen laturi – missä ero?”

Lisää Applen akuista osoitteesta http://www.apple.com/fi/batteries/why-lithium-ion/